Den röda pandan lever oftast ensam. Foto: OFF THE FENCE

Furuviksparken får tillstånd att importera röda pandor

Uppdaterad
Publicerad

Nu ser det ut som om de båda syskonpandorna Aiya och Esha kommer att få komma till Furuvik. Jordbruksverket har nu gett parken tillstånd att importera dem.

Som SVT Gävleborg kunde berätta i somras blev det stopp att importera de båda röda pandorna från England på grund av brexit.

– De röda pandorna kommer att flytta till oss men när det blir är fortfarande oklart. Vi inväntar ett godkännande av ett tillstånd hos avsändarparken, säger Cecilia Björling, informations- och pressansvarig Furuvik till Siren.

Den röda pandan är en utrotningshotad art som ingår i ett bevarandeprogram. Syftet med flytten till Sverige är att se till att det finns stabila och hälsosamma populationer av de hotade arterna i djurparker runt om i världen, så att det finns en back-up om en djurart dör ut i det vilda.

Hör Natalie Magnusson berätta om pandorna i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den utrotningshotade röda pandan stoppades av tullen i England. Foto: Rickard Monéus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.