Fyra personer misstänks ha begått fräcka stölder hemma hos äldre. Foto: SVT Design

Två häktade misstänkta för brott mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer, två kvinnor och två män, har begärts häktade vid Hudiksvalls tingsrätt misstänkta för stölder mot äldre i Gävleborg. De fyra greps i en bil på E4 i Hudiksvalls kommun på fredagen.

I häktningsframställan framgår att de fyra är skäligen misstänkta för sex fall av grov stöld och två fall av försök till grov stöld på flera platser i länet. De fyra nekar till brott.

Offren är äldre personer och tillvägagångsättet liknande vid flera fall. Två kvinnor tar sig in i bostaden hos äldre och två män väntar på stöldgods i en bil. Kvinnorna letar framförallt efter guld.

– Det här är ganska vedervärdiga brott. Uteslutande använder man sig av äldre människor för att lura och stjäla från dem, säger Christer Sammens, kammaråklagare.

Finns några bevis mot de fyra misstänkta?

– Kanske inte för stunden. Vi hoppas ganska snart få fram bevis, säger Christer Sammens. 

Kan ingå i stort kriminellt nätverk

Christer Sammens säger att man uppskattar att det skett över etthundra liknande brott i hela landet.

– Det här gänget kan ingå i ett större nätverk, för det finns liknande mönster över hela landet, säger Christer Sammens.

Två häktade, två på fri fot

De fyra misstänkta nekar till brott men de två kvinnorna blev häktade på den lägre misstankegraden. Ena mannen släpptes under måndagseftermiddagen av tingsrätten i brist på bevis och den andra släpptes av åklagaren som drog tillbaka sitt häktningsyrkande, men brottsmisstankarna kvarstår.

Ytterligare tre personer i länet är misstänkta för liknande brott. De sitter anhållna i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.