Säger nej till sommarskola – trots statliga bidrag

Publicerad

Bollnäs, Ljusdal, Ockelbo och Ovanåkers kommun har valt att inte ansöka om statligt bidrag till att anordna frivillig sommarlovsskola för elever i årskurs 6-9 som riskerar att inte nå kunskapskraven i alla ämnen. Detta trots att skolresultaten visar på brister under flera års tid.

De fyra kommunerna är inte ensamma i landet med att fokusera på insatser under resten av läsåret och på den obligatoriska sommarlovsskolan för årskurs 8-9. Och det betyder att den nationella bidragspotten på cirka 205 miljoner kronor som är till för den frivilliga lovskolan bara kommer att minska med omkring 75 miljoner kronor om man går efter Skolverkets prognos. Pengarna som inte utnyttjas går tillbaka till statskassan.

Skolverket skriver i prognosen att ”det generellt har varit svårt att rekrytera personal för lovskola.”

Skoltrötta elever

Men i Bollnäs hoppas den frivilliga sommarlovsskolan över för att eleverna är för skoltrötta när det är dags för den i juli.

– De åtgärder som vi gör inom ordinarie grundskola ska räcka för att vi ska höja måluppfyllelsen. Vi ser också att eleverna är väldigt trötta, man har gått ett helt skolår, säger Agneta Persson, verksamhetschef för för- och grundskola på Bollnäs kommun.

Men i Bollnäs har eleverna i årskurs nio trots vissa procentuella skiftningar, i flera år kunnat visa upp siffror där omkring 30 procent inte når upp till kunskapskraven i samtliga ämnen. Det är dock inte något unikt för Bollnäs utan liknande siffror syns i flera kommuner och även när kommunernas skolresultat slås samman.

Kunskapskraven uppfylls inte

De nio senaste åren har drygt 30 procent av länets elever i årskurs nio inte nått kunskapskraven i samtliga ämnen. Det förekommer dock skiftningar från kommun till kommun och från år till år.

Hör Agneta Persson, verksamhetschef för för- och grundskola på Bollnäs kommun, berätta varför kommunen inte anordnar frivillig sommarlovsskola i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer