Hör Robert Strid berätta varför Gästrike Räddningstjänst har ekonomiska problem. Foto: Stefan Larsson/SVT

Kritiskt ekonomiskt läge för Gästrike räddningstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna räcker inte till för de som släcker bränder, rycker ut på bilolyckor och utbildar inom brandsäkerhet i södra Gävleborg. Bara de fyra första månaderna det här året gick Gästrike räddningstjänst back med sex miljoner kronor.

Det redovisar förbundet i sitt senaste bokslut. Sex miljoner minus efter januari, februari, mars och april 2020 går att jämföra med förra året då man gick två miljoner back under samma period. Underskottet har alltså ökat med 200 procent på ett år.

– Det är inte lätt och vi gör allt vi kan för att komma till rätta med ekonomin, säger avdelningschef Robert Strid.

Hör honom berätta varför läget ser ut som det gör i klippet ovan.

Gästrike räddningstjänst

Gästrike räddningstjänst är det kommunalförbund med uppgift att genomföra räddningsinsatser för att skydda människor, egendom och miljö i Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby. De har även i uppgift att arbeta för att minska sannolikheten för att bränder inträffar.

Gästrike räddningstjänst har ansvar för dessa insatser och skyddar därmed 166 000 invånare. Inom förbundet arbetar 83 heltidsbrandmän och 150 deltidsbrandmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.