derby sandviken Gästrikederby utan publik innebär stort ekonomiskt tapp

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag är det dags för årets fotbollshöjdare i Gävleborg. Då tar Sandvikens IF emot Gefle IF i det första av två laddade gästrikederbyn. Det skulle kunna innebära ett rejält klirr i kassan för arrangörsklubbarna men den rådande pandemin förhindrar fortfarande stora folksamlingar.

Under förra säsongen lockades omkring 5000 åskådare till de båda derbymatcherna men i år är situationen av förklarliga skäl annorlunda.

– Tittar man på förra året så stod derbymatcherna för ungefär halva matchintäkterna. Vi gjorde omkring en halv miljon på matcherna förra året så det är ett tungt tapp men ändå bara en del av det tapp vi gör på hela säsongen, säger Anders Eriksson som är klubbchef för Sandvikens IF.

Just nu utreder regeringen möjligheten att släppa in fler åskådare än de 50 som är tillåtna i nuläget. Något som skulle kunna bli verklighet i oktober. Så frågan är hur gärna han skulle vilja ha spelat matcherna senare på säsongen?

– När vi hörde om det på nyheterna pratade vi om möjligheterna att kunna flytta matcherna utifall, men det är så tight inpå och nu är det som det är. Men om det skulle bli så som i Danmark att man kan ta in publik utifrån hur stor arenan är så skulle vi kunna ta in ganska mycket folk, kanske mellan sex och åttahundra vilket är ungefär som vårt vanliga publiksnitt. 

Sportsligt sett innebar förra säsongens möten dubbla segrar för Sandviken så där har Gefle dubbel revansch att utkräva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.