I Gävle gäller det datumbevattning i kommunen. Hudiksvall uppmanar till återhållsamhet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Gästrikevatten inför datumbevattning

Uppdaterad
Publicerad

Gästrikevatten inför datumbevattning i Gävle, Valbo och Forsbacka med ytterområden. Hudiksvall nära maxkapacitet.

– Det är inte brist på grundvatten i Gävle just nu, men det används ovanligt mycket vatten. Uttaget är extra stort och det går åt mycket mer vatten än vad vi hinner leverera. Får vi inte ned förbrukningen kommer vi att behöva höja restriktionerna ytterligare och införa förbud, skriver det kommunala bolaget på sin hemsida.

Nära maxkapacitet i Hudiksvall

Även Hudiksvalls kommun uppmanar till invånarna i kommunen till återhållsamhet. Orsaken är att den kommunala vattenproduktionen närmar sig maxkapacitet.

– Vi har löpande kontroller av vattenförbrukningen och jag blir bekymrad när jag till exempel ser att ett område som normalt sett har en förbrukning på som mest 15 kubikmeter vatten i timmen dagtid idag ligger på 55 kubikmeter i timmen. Det här gör att vi idag inte har några marginaler, säger VA-chef Lars Holmberg på kommunens hemsida.

Så fungerar datumbevattning

Fastigheter med gatuadress som har ojämna nummer (till exempel 1, 3, 5 osv.) får vattna utomhus på ojämna datum.

Fastigheter med gatuadress som har jämna nummer (till exempel 2, 4, 6 osv.) får vattna utomhus på jämna datum.

Källa: Gästrike Vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.