”Gävle bör köpa kraftverken i Testeboån”

Uppdaterad
Publicerad

Fiskevårdaren Bernt Moberg vill att Gävle kommun ska bli bättre på att skapa fisketurism kring Testeboån

– idag lämnade han in ett medborgarförslag till kommunen. Största hindret är ett kraftverk i Strömsbro menar han.

För att ta fisketurismen till nästa nivå och göra Testeboån till ett attraktiv besöksmål måste något göras nu menar Bernt Moberg i sitt medborgarförslag som ska behandlas av Gävles politiker i kommunfullmäktige om fjorton dagar.

– Jag föreslår att vi gävlebor ska tänka till hur vi vill ha det och försöka ta initiativ till att köpa det här kraftverket och andra som finns i Testeboån, säger Bernt Moberg, fiskvårdare Gävle.

Men det här är ägaren till Nilsson kraft som bland annat äger kraftstationen i Strömsbro inte intresserad av. Han har inga ambitioner att sälja, inte minst nu när elpriset är så lågt säger Per Nilsson SVT. Men som inte vill bli intervjuad framför kameran. Han säger också att han inte ser några problem längre eftersom de gjort det lättare för fisken att passera och han menar att fisken mår bättre än någonsin i Testeboån just nu. Det håller inte fiskvårdaren Bernt Moberg med om.

– Det går inte att komma ifrån att vattenkraft och liv i vattnet är en väldigt svår kombination, om inte omöjlig, säger Bernt Moberg.  Vill vi att laxbeståndet här i Testeboån ska få blomma ut måste vi se till att ge dem bättre förutsättningar. Det måste finnas mer vatten bredvid kraftverken. Vi måste kunna hindra laxynglen från att åka in i kraftverket och mosas till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.