Foto: SVT

Gävles ekonomiska resultat sämre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommuns ekonomiska resultat är sämre än förväntat. Överskottet är på cirka 128 miljoner – jämfört med 304 miljoner året före.

Om man dessutom tar bort försäljningar av fastigheter, mark och kommunala bolags vinster hamnar samma summa på blygsamma 17,7 miljoner kronor.

Den heta sommaren och snörika vintern uppges var anledningen till att samhällsbyggnadsnämnden visar ett underskott på drygt 24 miljoner. Samhällsbyggnads-, social- och omvårdnadsnämnden visar alla tre på stora underskott.

Minus 22,2 miljoner hos omvårdnadsnämnden förklaras bland annat med att fler äldre måste tas om hand, och socialnämndens underskott på minus 33 miljoner, kommer bland annat ifrån höga kostnader kring försörjningsstöd, missbruksvård och ensamkommande.

För få lärare gav överskott

Utbildningsnämndens överskott på drygt 30 miljoner kan låta positivt, men beror till stora delar på att färre elever än beräknat börjat skolan samt problem med att rekrytera lärare.

De kommunala bolagen visar samtliga upp plusresultat. Gävle hamn gick plus med 12 miljoner och Gävle Energi med 190 miljoner, till exempel. Gavlegårdarnas stora överskott på en dryg halv miljard (522 miljoner) beror till stor del på deras fastighetsförsäljningar i Sätra och på nedre Brynäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.