Kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M).

Gävle gör en vinst på 692 miljoner

Publicerad

Gävle kommuns bokslut för 2016 är nu klart. Den första borgerliga budgeten på nästan hundra år höll och kommunen gör en vinst på 692 miljoner kronor.

Av resultatet på 692 miljoner kronor utgörs 370 miljoner av kommunens resultat och 325 miljoner av stadshuskoncernen med de kommunala bolagen.

– Det känns bra att vi gör ett bra resultat i Gävle, det kommer vi att behöva för vi har utmaningar framför oss. Men det känns riktigt roligt framförallt att nämnderna har hållit sina budgetar, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M).

Svårare ekonomiskt läge 2017

Med utmaningar avser Inger Källgren Sawela bland annat de vikande skatteunderlaget. Utfallet för 2017 ser inte ut att bli lika bra som 2016, och 2018 ser ännu tuffare ut, menar hon. För kommande budgetar överväger man att skruva åt effektiviseringskraven på nämnderna.

– Men nämnderna kan också ta bort delar av verksamheten som de inte behöver utföra, säger Inger Källgren Sawela.

Socialnämnden går back 23 miljoner

Alliansen hade budgeterat med ett litet underskott för nämndverksamheten under 2016, men när allt räknats samman visade det sig att nämnderna istället tillsammans gör ett resultat på 21 miljoner.

Men att nämnderna skulle ha hållit sina budgetar är en sanning med modifikation, 5 av 7 nämnder visar ett positivt resultat, men både omvårdnads- och socialnämnden går back med 20 respektive 23 miljoner.

– För socialnämnden så beror det på volymökningar. Det har kommit väldigt många nyanlända till Gävle kommun som ännu inte kommit ut på arbetsmarknaden, säger Inger Källgren Sawela.

– Men vi har även stora kostnader för droger och missbruk som vi måste göra någonting åt.

Gävle Energi går plus 175 miljoner

Omvårdnadsnämndens kostnadsökningar beror enligt Inger bla annat på att fler än tidigare behöver hemtjänst och Kommunals avtal från förra våren som gav undersköterskorna ett lönelyft.

De båda nämnderna har med sig underskottet till 2017.

– Till en början kan vi hjälpa till att täcka så att de kommer i balans, men sedan måste de också titta på effektiviseringar och besparingar inför 2018, säger Inger Källgren Sawela.

Stadshuskoncernens starka resultat beror framförallt på kassakon Gävle Energi som går med 175 miljoner i vinst. En annan stor post är försäljningen av driften i Gävle Hamn som gav ett tillskott på 104 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.