Foto: Gävle Hamn.

Gävle hamn storsatsar på pappershanteringen

Uppdaterad
Publicerad

Gävle blir troligen den första hamnen i världen med ett automatiserat höglager för hantering av pappersrullar. Det skriver Gävle hamn AB i ett pressmeddelande.

Anläggningen kommer inrymmas i en byggnad på 10.000 kvadratmeter enligt pressmeddelandet. Där kommer papper att lastas på ett effektivt sätt för vidare transport.

– Det är en investering som stärker hamnens konkurrenskraft och stora betydelse för regionens pappersindustri. Volymerna i hamnen har ökat kraftigt, och när nu också containerterminalen fördubblar sin kapacitet, så tar vi viktiga steg mot fortsatt stark tillväxt, säger Gävle Hamns VD Fredrik Svanbom i pressmeddelandet.

Det är kommunägda Gävle Hamn AB som står för investeringen, för att sedan under 30 år hyra ut den till hamnoperatören Yilport. Avtalet parterna emellan skrevs under på torsdagen.

Anläggningen ska byggas i direkt anslutning till containerhamnen och väntas stå klar 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer