Foto: TT/Jessica Gow

Gävle har avfyrat sin sista raket – beslut om fyrverkeristopp

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun ska inte skjuta upp några fyrverkerier i egen regi längre, det beslutade kommunfullmäktige under måndagen. Kommunen ska inte skrämma djur, anser kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S).

Från början gick ett medborgarförslag om att kommunen skulle sluta med fyrverkerier i samband med bockinvigningen igenom och 2018 ersattes de med en lasershow.

Nu går kommunen ett steg längre efter ytterligare ett medborgarförslag. Kommunen slutar helt och hållet med fyrverkerier i egen regi, det är främst under nyårsaftonen som det har funnits ett officiellt uppskjutande av raketer.

När förslaget presenterades i april fick det stöd av majoriteten och under måndagen klubbades beslutet av kommunfullmäktige.

– Är det rimligt att vi skrämmer djur och har fyrverkerier i kommunal regi, frågade sig Åsa Wiklund Lång (S), till SVT tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.