Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en av drogsamordnaren Johnny Gustafssons förklaringar till varför Gävle, Sandviken och Söderhamn har höga amfetaminhalter i avloppsvattnen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Gävle och Sandviken värst i Europa när amfetamin mättes i avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Gävle följt av Sandviken hamnar i topp när det gäller förekomsten av amfetamin i avloppsvattnet jämfört med 104 städer i Europa.

– Jag har jobbat med missbrukare i 40 år och vi har alltid legat högt på amfetamin, säger Johnny Gustafsson, drogsamordnare på Gävle kommun.

Totalt 104 städer i Europa ingår i EU:s drognätverk. Vid en veckas mätning av avloppsvattnet hamnar Gävle i topp följt av Sandviken. På en trettonde plats ligger Söderhamn.

Mätningen avser mängden amfetamin per 1000 invånare och dag. Enligt Johnny Gustafsson är det svårt att räkna ut hur många som använder amfetamin utifrån mätningen. Foto: SVT Design

Det ska poängteras att inga andra svenska kommuner deltog i studien under 2022.

Missbruket tas på allvar

Det kan delvis finnas en legal förklaring till Gävleborgskommunernas höga placeringar.

Hör Johnny Gustafsson om det i klippet ovan.

Missbruket tas dock ändå på allvar enligt honom.

– Vi måste vara aktiva och hitta de som håller på så tidigt som möjligt för att ge stöd och hjälp för att komma bort från missbruket, säger Johnny Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.