Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Doktorandstudent Nessica Nässén om projektet Shanazi hjältar. Foto: Saga Dillner/SVT

Ny studie om hedersrelaterat våld visar positiva resultat av Gävle-projekt

Uppdaterad
Publicerad

Under några år har Gävle kommun bedrivit projektet ”Shanazi hjältar” som långsiktigt ska minska det hedersrelaterade våldet. Ny studie visar positiva effekterna av projektet.

Projektet har under några år riktat sig mot unga killar med invandrarbakgrund.

Syftet var att dessa ungdomar kunde utbilda sig för att sedan engagera sig i skolor för att påverka andra ungdomars attityd till hedersrelaterat våld.

Nu visar en ny studie från Högskolan i Gävle de positiva effekter som projektet ger.

– Det har påverkat hjältarna på ett jättebra sätt och det har spridit sig i samhället, sen finns det alltid en riskfaktor, säger Nessica Nässén, doktorandstudent vid Högskolan i Gävle.

Positiv påverkan och risker

Studien består av intervjuer, både med projektledare, deltagare och familjemedlemmar till deltagarna.

Nessica Nässén menar att trots ett positivt resultat så finns det fortfarande en hel del att ta i beaktning.

– En sårbarhet är att man skapar delade liv för killarna. Även om det ska vara fri från hedersrelaterat våld så betyder det inte att de är fri från hederskulturen, säger Nessica Nässén.

Detta innebär att många av ungdomarna kände sig som delad i två. En del där man öppet pratade om hedersrelaterat våld och konsekvenser. Samtidigt som att när man går hem är man tillbaka i en hederskultur.

Hör Nessica Nässén om studien.

Det här är hedersförtryck

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Kvinnors sexualitet och intima relationer är ofta hela familjens angelägenhet eftersom det kan påverka familjens anseende. Flickor och kvinnor som sexdebuterat innan äktenskapet, bryter mot de normer och värderingar som gäller och riskerar att bli bestraffad med våld.

Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer inom många kulturer och religioner.

Källa: Hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.