Bild från presentationen av Northvolts batterifabrik. Foto: illustration av Grafik

Gävle ute ur kampen om batterifabrik

Publicerad

Det blir Skellefteå eller Västerås som får den stora batterifabriken som företaget Northvolt vill bygga i Sverige – Gävle är inte längre ett alternativ.

Företaget har under våren fört diskussioner med åtta svenska och två finska kommuner, men nu sållat bort alla utom två.

Företaget har tidigare uppgett att anläggningen, för storskalig tillverkning av litium-jon-batterier, kommer att ha mellan 2500 och 3000 anställda.

– Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter, säger Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxid-neutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.