I Kina görs bilder för att beskriva fenomenet Gävlebocken. Bilden ovan har den Svenska Ambassaden i Peking gjort. Foto: Gävle kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gävlebocken en hit i Kina

Uppdaterad
Publicerad

I år står världens största bock, Gävlebocken, på ett museum i Gävles vänort Zhuhai i Kina. Och på Gävle kommun säger man att bocken har rönt mycket positiv uppmärksamhet.

Det är getens år i Kina och Gävlebocken som är en freds- hälso- och lyckosymbol är stationerad på ett museum i Zhuhai.

– För Zhuhai stad har gåvan haft ett mycket stort symboliskt värde, säger Jenny Nylund, internationell koordinator på Gävle kommun.

– Uppmärksamheten och värdet kan beskrivas genom det arbete Zhuhai stad lade ner för att kunna ta emot bocken på ett bra sätt. Man planterade tusentals blommor, man iordningställde mark och tillhandahöll ett helt byggteam. Man stod för logi åt vår byggledare under en hel månad. Dessutom ville man vara säker på att bocken inte skulle bli sliten av sol och vind, och valde därför att flytta den till ett konstmuseum, där den nu visats upp sedan mars.

Bocken tillbaka i Gävle till jul

Enligt Nylund har bocken fått mycket medial uppmärksamhet i Kina. Den svenska ambassaden i Peking har berättat om Gävlebocken på sin kinesiska sida och man gjorde till och med animerade bilder för att beskriva fenomenet.

Johan Adolfsson, kommunikationschef och Gävlebockens talesperson säger att planen är att staden Zhuhai ska plocka ned bocken under hösten.
– I jul kommer Gävlebocken att stå på Slottstorget precis som vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävlebocken

Mer i ämnet