Gävlebocken på plats – ska den klara ett femte år?

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har Gävles största turistattraktion Gävlebocken monterats upp. Den stora frågan på allas läppar är om den för femte året i rad ska klara sig från lågornas rov.

Mycket är sig likt när bocken intar sin plats vid Slottstorget i Gävle. Men det är ovanligt stökigt i omgivningen eftersom det gamla biblioteket intill ska rivas för att ge plats åt kulturhuset Agnes. Det gör att området intill bocken numera har blivit en byggarbetsplats.

– Ja det är litet mer rörigt än vanligt. Vi är medvetna om att det är en begränsad yta, säger Gävlebockens talesperson Rebecka Steiner som ändå tror att årets julbock kommer kunna sprida julstämning.

Gävlebocken

Har klarat sig fyra år i rad

Att få fram julbocken beräknas förutom materialet kräva runt 1000 arbetstimmar och ofta har resultatet av den insatsen bokstavligen gått upp i rök.  Genom åren har bocken brunnit 30 gånger men på senare år har det byggts upp en rekordsvit när bocken överlevt fyra år i rad. Frågan är om det blir ett femte.

– Jag hoppas verkligen att han får stå kvar orörd i år också, säger Rebecka Steiner.

I klippet visas hur bocken tar form under torsdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet