Gävleföretaget Smart Energy Sweden Fuels AB ska betala närmare 69 miljoner kronor för missad reduktionsplikt på drivmedel. Foto: TT

Gävlebolagets smäll – får betala 69 miljoner för missade klimatmål

Publicerad

Förra året beslutade Energimyndigheten att Gävleföretaget Smart Energy Sweden Fuels AB ska betala en avgift på närmare 69 miljoner kronor för missad reduktionsplikt. Beslutet togs till domstol som nu slår fast att företaget måste betala avgiften.

Regeringen har sedan några år tillbaka infört reduktionsplikt för drivmedelsleverantörer. Det innebär att de måste minska växthusgasutsläppen genom att öka inblandningen av biodrivmedel.

2021 beslutade Energimyndigheten att Gävleföretaget Smart Energy Sweden Fuels AB ska betala en avgift på nästan 69 miljoner kronor efter ha missat de uppsatta målen.

Förvaltningsrätten ger avslag

Företaget menar bland annat i överklagan att en begränsad tillgång till förnybara drivmedel har gjort att det finns särskilda skäl till att de har missat målen. Förvaltningsrätten går på Energimyndighetens linje och slår fast att Smart Energy Sweden Fuels måste betala avgiften.

SVT Nyheter Gävleborg har varit i kontakt med Smart Energy Sweden Fuels som inte vill kommentera domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.