”Vi försöker att ge barnen ett bra liv”

Uppdaterad
Publicerad

I en av den nepalesiska huvudstaden Kathmandus slumområden finns en kristen församling som kämpar för att ge skydd åt barn och fattiga. Församlingen har det mycket tufft och får regelbundet hjälp med mat från Gävle. SVT Gävleborg var med på en av matleveranserna.

Här i utkanten av Katmandus förorter inhandlas förnödenheterna av gävleborna Birgitta Edsmyr Eriksson och Eva Holmberg Tedert.

– Nu har vi handlat varor. Det är mat, bönor ris, och tvål och sådant som behövs och vi ska ta med det till ett barnhem i slummen som en liten kyrka driver, förklarar Birgitta Edsmyr Eriksson.

Lever i extrem fattigdom

Vi åker till slumområdet med en hyrd taxi som även fraktar förnödenheterna. I området bor ungefär 3000 människor i extrem fattigdom. Här finns en liten kristen församling som har ett barnhem för de mest utsatta av de föräldralösa barnen. En av pastorerna i församlingen berättar att de har det mycket tufft.

– Det är jättesvårt. Det finns inte så många rum. Vi försöka anpassa oss efter situationen. Vi har fått mat från er och det är vi glada för, säger pastor Yoti som tar emot oss i den lilla församlingen Jeshurin church.

Insamling från bland annat Hedviglundskyrkan

Församlingen Jeshurin church har inget ekonomiskt stöd utifrån annat än den mat som de får ett par gånger i månaden från Gävleföreningen Gatubarn i Nepal, men den här gången finansieras förnödenheterna tack vare en insamling från bland annat Hedviglundskyrkan i Gävle. 

– Tio barn bor i små kyffen här bakom kyrksalen och prästerna bor här inne i kyrksalen, säger Eva Holmberg Tedert, från föreningen Gatubarn i Nepal.

”Försöker ge barnen mat och kärlek”

Det är tolv föräldralösa barn som får mat och en säng att sova i på Jeshurin church, ytterligare ett 70-tal barn kommer varje lördag då det är gudstjänst. De barnen och deras familjer som alla bor i slummen får också ett mål mat att äta då.

– Vi försöker hur som helst att ge barnen ett bra liv. Vi har inte hunnit ordna med allt som de behöver men vi har åtminstone försökt ge dem mat och kärlek, säger pastor Yoti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.