Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sara Stenquist från konsument Gästrikland om varför andelen skuldsatta är hög i Gävleborg Foto: Alberto Lozano/SVT/TT

Gävleborg har näst högst andel skuldsatta:”Ett historiskt problem”

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg ligger på andra plats bland länen i Sverige när det gäller andel skuldsatta personer. Den ekonomiska krisen har gjort att fler söker sig till Konsument Gästrikland för att få skuldrådgivning.

– När man har mindre marginaler är det lättare att låna pengar, men man måste prioritera på ett annat sätt, säger Sara Stenquist, enhetschef.

Trots att antalet personer med skulder har minskat under de senaste åren har skuldsättningen i Gävleborg varit ett problem under väldigt lång tid. Det menar skuldrådgivaren Sara Stenquist på Konsument Gästrikland som har märkt en ökande behov för skuldrådgivning i Gävle.

– Utbildningsnivån är låg i Gävle och det finns många personer som står utanför arbetsmarknaden. Vi ser också olika typer av missbruk som kan leda till skuldsättning, säger Sara Stenquist.

Finns hjälp att få

Enligt Sara Stenquist kan ekonomiska problem väldigt ofta leda till psykisk ohälsa, men det finns hjälp att få.

– Om man känner att man inte kan hålla ihop sin privatekonomi ska man höra av sig till oss så fort som möjligt, säger Sara Stenquist.

I klippet berättar skuldrådgivaren Sara Stenquist om varför skuldsättningen i Gävleborg är hög.

Skuldsatta i Gävleborg

Vid årsskiftet 2021/2022 hade 10 225 personer som var folkbokförda i Gävleborgs län skulder hos Kronofogden. Det kan jämföras med 10 635 personer vid samma tid förra året.

4 077 av de skuldsatta var kvinnor och 6 148 var män.

Länsinvånarnas sammanlagda skuld var 2 333 267 467 kronor, jämfört med 2 098 606 242 kronor året före.

3,54 procent av länets kvinnor och 5,31 procent av männen hade skulder hos Kronofogden. Det motsvarar 4,43 procent av länets vuxna invånare.

Nivån varierar mellan kommunerna i länet. Högst andel skuldsatta vuxna kommuninvånare hade Nordanstig med 6,06 procent, lägst andel hade Ovanåker med 3,55 procent.

3 951 personer, 1 660 kvinnor och 2 291 män, i Gävleborgs län hade löneutmätning, det vill säga att en del av lönen varje månad går direkt till Kronofogden.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.