Christian Ehrenborg är vikarierande smittskyddsläkare och säger att läget i regionen är väldigt allvarligt just nu. Foto: SVT/TT

Gävleborg har näst högst antal smittade i landet per 100 000 invånare

Uppdaterad
Publicerad

Pandemiläget är väldigt allvarligt inom Gävleborg just nu. Under de senaste två veckorna har regionen haft det näst högsta antalet smittade per 100 000 invånare efter Skåne. 

Belastningen på sjukvården i länet är mycket stor just nu. 13 personer ska ha avlidit med covid-19 sedan i onsdags, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. 

– Nu med helgerna som kommer så kan det bli katastrofläge, säger Christian Ehrenborg, vikarierande smittskyddsläkare i Region Gävleborg. 

Coronaviruset i Gävleborg

Ökat tryck i regionen

Gävleborg har även blivit den region där flest antal personer blivit smittade de senaste två veckorna, sett till 100 000 invånare, även det enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 950,6 personer blivit smittade i regionen per 100 000 invånare och 8,3 personer avlidit med covid-19. 

– Först måste man fråga sig om statistiken är korrekt? Är det så att man är duktig på att testa så får man väldigt många positiva fall, och har man byggt ut kapaciteten så kan det se ut som om man har fler fall än andra.  Men absolut, det är nog så att vi har ett väldigt stort tryck i vår region, säger Christian Ehrenborg. 

Ungdomar ska testas igen

Under fredagen kommer även testkapaciteten i Region Gävleborg att fördubblas i och med att man ska börja skicka prover till ett större laboratorium i Tyskland. Kapacitetökningen gör att även barn och ungdomar ska kunna testas igen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet