Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Transportföretagen och Trafikverket har att säga om läget för vägarna i Gävleborg. Foto: Robin Herzog/SVT

Gävleborg har landets sämsta statliga vägar: ”Mycket dåligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg har sämst statliga vägar i landet. Nästan en fjärdedel anses vara mycket dåliga med mycket sprickor och spårbildning enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagens analys. 

– Det behövs pengar och en långsiktig plan. Om det fortsätter på det här sättet är Gävleborg i ett mycket dåligt läge. Trafiksäkerheten sjunker och det kommer ta längre tid att transportera människor och gods, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen.

Ensamt i botten

I nuläget ligger Gävleborg på sista plats i riket gällande vägkvaliteten, där nästan 25 procent av vägarna är ”mycket dåliga”. Dalarna, Jämtland, Norrbotten och Gotland hamnar också i botten där omkring 20 procent av de statliga vägarna anses vara mycket dåliga. Rikssnittet ligger på 12,7 procent.

Fokus på högtrafikerade vägnät

Trafikverket som underhåller Europavägar, riksvägar och länsvägar är medvetna om att vägarna i Gävleborg inte når upp till den satta standarden och har som åtgärdande part inte lyckats vända trenden på flera års tid. Andelen pengar som avsätts till vägarbeten är dock något politiker beslutar om.

– Prioriteringen nu blir att lägga mer fokus på det högtrafikerade vägnätet i länet och då är det främst riksvägarna och Europavägarna. Vi kommer byta ut slitlagret och inte göra större och djupare åtgärder. På så sätt kommer vi åtgärda ännu mer meter väg, säger Marcus Danielsson, enhetschef för väg och bro i Gävleborg och Dalarna på Trafikverket.

Hör Transportföretagen och Trafikverket uttala sig om läget i Gävleborg i klippet ovan.

Statliga vägar i Trafikverkets regi i Gävleborg. Foto: SVT Design

Transportföretagens analys finns i en rapport där det redovisas att 12,7 procent av Sveriges statliga vägar, och nästan 25 procent av Gävleborgs statliga vägar, är i mycket dåligt skick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer