Få följer Skolverkets riktlinjer kring barngruppers storlek i förskolan. Se hur din kommun klarar sig i texten nedan. Foto: Arkivbild

Gävleborg näst sämst i landet – för stora barngrupper i förskolan

Publicerad

Grupper med max 12 eller 15 barn beroende på ålder – så lyder Skolverkets riktlinjer om hur stora åldersindelade barngrupper bör vara i förskolan. I Gävleborg överskrider 67 procent av alla barngrupper den storleken, vilket gör länet näst sämst i landet.

Allt för stora barngrupper bidrar till ökad stress för både elever och personal och kan påverka undervisningen nedativt. Både i Gävleborg och i landet som helhet är skillnaderna stora. Det menar lärarfacken, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet.

Enligt Skolverkets statistik från 2021 var 43 procent av barngrupperna i Ljusdals kommun större än de borde och i Sandviken var den siffran 74 procent – vilket är högt jämfört med rikssnittet på 48 procent.

Sandviken

Lärarfacken vill se skillnad

För att komma åt problemet vill lärarfacken att regeringen lagstiftar om både en minimibemanning och ett maxtak för hur stora bargrupperna faktiskt får lov att vara.

Hör Förskoleläraren Linda Reimer och Johanna Jaara Åstrand , tillträdande ordförande för Sveriges Lärare, om problemet och hur man vill få ett stopp på det.

Åldersindelade grupper med fler barn än rekommenderat – kommun för kommun

Sandviken: 74 procent (40 av 54) 

Gävle: 73 procent (120 av 164) 

Ovanåker: 73 procent (11 av 15) 

Nordanstig: 71 procent (12 av 17) 

Hudiksvall: 67 procent (23 av 34) 

Hofors: 58 procent (11 av 19) 

Ockelbo: 57 procent (4 av 7) 

Bollnäs: 51 procent (26 av 51) 

Söderhamn: 50 procent (10 av 20) 

Ljusdal: 43 procent (6 av 14)

Det är endast åldersindelade barngrupper som räknas in. I Gävleborgs län var 49 procent av barngrupperna åldersindelade år 2021.

Källa: Statistik från Skolverket som bearbetats av Lärarförbundet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandviken

Mer i ämnet