Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patrik Stenvard (M), regionstyrelsens ordförande, om varför ett nytt journalsystem upphandlas. Foto: Rikard Berglin / SVT

Gävleborgs regionstyrelse om miljonkravet: ”Det kommer inte att leda till besparingar”

Publicerad

Upphandlingen av sjukvårdens nya journalsystem Cosmic gick inte rätt till. Det menar Konkurrensverket som nu yrkar Region Gävleborg på 10 miljoner kronor.

Region Gävleborg köpte tillsammans med åtta andra regioner in journalsystemet Cosmic från företaget Cambio Healthcare för totalt 4,3 miljarder kronor.

– Vi har idag ett föråldrat journalsystem som vi är i stort sett ensamma om. Det nya systemet kommer att vara bättre för medarbetarna och bättre för patienterna, säger Patrik Stenvard (M), regionstyrelsens ordförande.

Journalsystemet försenat

Cambio Healthcare kunde inte leverera Cosmic i tid och kontraktet mellan regionerna och företaget reviderades därför. Men revideringen tillkännagavs av Sussa, de nio beställande regionernas samarbetsorgan, först efter att sex månader förflutit.

– En sen annonsering av ändringen kan leda till att andra leverantörers möjlighet att upptäcka ändringen i praktiken utsläcks, och därmed möjligheten att utnyttja tillgängliga rättsmedel, skriver Linnea Eriksson, jurist på Konkurrensverket i ett mejl till SVT Nyheter Gävleborg.

Konkurrensverket kräver tio miljoner kronor

Konkurrensverket anser därför, i en preliminär bedömning, att alla nio Sussa-regioner ska betala tio miljoner kronor vardera i en så kallad upphandlingsskadeavgift.

– Vår bedömning är att vi har gjort det här på rätt sätt, säger Patrik Stenvard.

Region Gävleborg har har givits möjlighet att bemöta kravet från Konkurrensverket och vad slutnotan hamnar på återstår att se.

– Nu får vi se vad Konkurrensverket svarar. Om det är något vi har gjort fel så ska vi försöka göra så rätt som möjligt, säger Patrik Stenvard.

Ska inte drabba vården

Om regionen tvingas betala de tio miljoner kronorna så ska det enligt Patrik Stenvard inte leda till några ytterligare nedskärningar inom vården.

– Är det så att vi ska betala så kommer vi såklart att se till att finansiera det på annat sätt. Det är en engångssumma så det är klart att vi kommer att hantera den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.