Se Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna berätta om beslutet att införa uthyrningsstopp. Foto: SVT

Gavlegårdarna inför uthyrningsstopp efter skyfallet

Uppdaterad
Publicerad

Gavlegårdarna i Gävle inför ett stopp för all ny uthyrning av lägenheter efter skyfallet i förra veckan.

–  Vi måste låta våra hyresgäster som drabbades av översvämningarna få någonstans att bo, säger Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

Inga av de cirka 14 100 lägenheter som det kommunala bostadsbolaget har kommer att hyrs ut till nya hyresgäster. Hur länge stoppet ska pågå vet inte vd:n.

– Vi måste låta våra hyresgäster som drabbats av översvämningarna få någonstans att bo i första hand säger, Cathrine Holgersson, vd på Gavlegårdarna.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Utesluter inte hyreshöjningar

Drygt 100 hyresgäster har drabbats svårt av skyfallet och fick in mycket vatten i sina lägenheter. Många av dem har tvingats ta in på hotell. 400 lägenheter på Sätra med källare har också stora problem. Gavlegårdarna har inte heller fått igång alla hissarna i sina hus, drygt 60 hissar fungerar inte i dagsläget.

 – Det kommer att ta månader innan alla lägenheter är åtgärdande. Torktiden är i vissa fall upp till tre månader och det kan komma att pågå in på nästa år säger, Cathrine Holgersson.

Hon utesluter inte hyreshöjningar för att klara kostnaderna för alla skadorna.

– Precis som försäkringspremierna kommer att öka kommer det här också att påverka hyrorna, säger Cathrine Holgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet