• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om alla stölder som Fredriks butik utsätts för

Gävlehandlaren Fredrik om nya lagen mot upprepade stölder: ”Det kommer skapa trygghet”

Uppdaterad
Publicerad

Stölder är ett problem som många butiker runt om i Gävleborgs län drabbas av. Men från och med 1 mars börjar en ny lag om tillträdesförbud till butik att gälla, som ger handlare rätten att porta tjuvar.

Den nya lagen möjliggör för handlare att förbjuda tjuvar från att komma in i butiken. Handlaren Fredrik Rydberg arbetar i en matbutik i Gävle och han hoppas att den nya lagen medför snabbare polisinsatser.

– Det kommer skapa trygghet. På lång sikt har vi förhoppning att det kommer vara mer avskräckande att upprepa stölder och att vi kommer kunna avvisa på ett enklare sätt, säger Fredrik Rydberg.

Varierade stölder

Fredrik Rydberg menar att det förekommer allt från mindre stölder till mer organiserat. 

– Många använder hela butiken som ett eget skafferi och kommer och hämtar det de vill ha och bara går ut, säger han.

Hör mer i klippet ovan om de mer organiserade stölderna som Fredriks butik utsätts för.

Lag om tillträdesförbud till butik

Visa

Den som får ett tillträdesförbud får inte gå in eller vistas i den enskilda butiken. En person kan få ett tillträdesförbud om en åklagare bedömer att det finns en risk för att personen kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera en person som befinner sig på den platsen. Om person tidigare har begått brott i butiken ska åklagaren ta hänsyn till det vid bedömningen.

Ett tillträdesförbud utfärdas av en åklagare och som högst i ett år. Den som bryter mot tillträdesförbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.

Lagen gäller inte personer under 15 år.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer