Gävlepensionärer kan bli av med sin gratisresor Foto: SVT

Gävlepensionärer kan bli av med sina gratisresor

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2013 så har alla i Gävle som fyllt 65 år haft möjlighet att resa gratis med stadsbussarna i Gävle mellan 10 och 15 på vardagarna.

Den förmånen riskerar nu att försvinna sedan Region Gävleborg, som är huvudman för busstrafiken, krävt en prishöjning i ett förnyat avtal med Gävle kommun.

Enligt nuvarande avtal så betalar kommunen 7,50 kr per resa inom en zon, och 20 kronor om resan går över två zoner. Nu vill Region Gävleborg höja den avgiften till till 16,67 kr resp. 24,67 kronor per resa. Kortet skulle då gälla alla dagar, dygnet runt, och även kunna användas som delbetalning för resor inom flera zoner.

Det här förslaget har samhällsbyggnadsnämnden i Gävle nu sagt nej till då man anser att de nya villkoren medför en för stor kostnadsökning för att de ska kunna accepteras,

Dubblering av kostnaden

– Det skulle innebära en dubblering av kostnaderna bara med prishöjningen de föreslår. Om vi dessutom skulle utöka till att det går att resa dygnet runt skulle det troligen leda till ett ökat resande. Hur mycket har vi inte en aning om, men vi skulle kunna landa på en kostnad på 10-12 miljoner kronor, säger Kjell Helling, L, vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, till Gefle Dagblad

Ett halvårs frist

Om inte Gävle kommun och Region Gävleborg kommer överens så kan det alltså innebära att gratisresorna för de äldre i Gävle kan försvinner. Uppsägningstiden för det gällande avtalet är sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.