Annika Wallberg och Mia Löfgren i Hennan har tillsammans med Tora Eliasson bestämt sig för att skapa konstverk längs med riksväg 83 förbi Hennan. Foto: Bizz Sjöblom / SVT

”Gerillaslöjdarna” skapar street art på landsbygden i Ljusdal

Uppdaterad
Publicerad

De som åker riksväg 83 förbi Hennan i Ljusdals kommun har kanske reagerat på att det står konstverk längs med vägkanterna. Där har nämligen några lokala slöjdkonstnärer på eget initiativ valt att skapa konst i naturen.

– Man ser någon stubbe och tänker ”där kan man hitta på någonting”, säger Annika Wallberg, konstnär.

Efter stormen Dagmar 2011 uppstod flera kalhyggen längs med riksväg 83. På dem började Tora Eliasson 2017 göra bland annat pyramidformationer av stenar. Annika Wallberg och Mia Löfgren blev då också inspirerade till att börja. Snart började det pratas om ”gerillaslöjdarna” på byn.

– Säkert är det några som tycker att vi skräpar ned också, men det är ju naturmaterial så herregud, det försvinner, säger Mia Löfgren, konstnär.

Se ”geriallaslöjdarnas” kreativa konstverk i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.