Foto: Claudio Bresciani/TT

Gifta i 37 år får inte längre vara gifta

Uppdaterad
Publicerad

Ett par från en mindre ort i Söderhamns kommun får inte längre vara folkbokförda som gifta – trots att de varit gifta i 37 år.

På alla hjärtans dag i år fattade Skatteverket beslutet att efter 37 år som äkta makar är inte paret det längre – i alla fall inte i den svenska folkbokföringen.

Gift sedan ogift

Kvinnan i familjen kom till Sverige i juni 2016. Då uppgav hon sig vara gift med sin man och folkbokfördes som sådan. En tid senare kunde dock Skatteverket att kvinnan bara var 14 år när äktenskapet ingicks i det land som kvinnan kom från. Det bröt mot svensk lag och därför beslutade man att ändra sitt gamla beslut och registrera henne som ogift.

Kvinnan överklagade beslutet och berättar att hon fick sitt första barn när hon var 22.

– Ett äktenskap som varat i 37 år borde kunna godkännas som ett äktenskap i Sverige, skriver kvinnan.

Korrekta uppgifter

Förvaltningsrätten konstaterar att även om det gått lång tid sedan äktenskapet ingicks så är äktenskapet uppenbarligen oförenligt med svensk rättsordning. Det har inte heller framkommit att ett nekat erkännande av äktenskapet skulle få några allvarliga konsekvenser för de berörda.

Dessutom anser rätten att behovet av korrekta uppgifter i folkbokföringen anses väga tyngre än den enskildes intresse.

Kvinnan kan överklaga beslutet till Kammarrätten, där krävs det dock prövningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.