Giftiga spindlar hittade på flera platser i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

En giftig sydamerikansk fiolspindel har hittats i Sandviken under hösten.

– Den är väldigt giftig, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Det var gd.se först med att berätta.

I november förra året hittades spindeln på Sandviks truck- och kranskola i Sandviken. Lokalerna finns i en stor sammanhängande byggnad där bland annat också Göranssonska skolan och Sandvik Coromant GUS finns.

Ingen kontakt med elever

Senare hittades spindel/spindlar även där. Men det är en uppgift som tillbakavisas av Göranssonska skolans biträdande rektor Johan Ohlsson. Han säger att det är en enda spindel som har hittats.

– Inga elever har kommit i kontakt med någon spindel, säger Johan Ohlsson.

Däremot uppger Sandvik Material Technologys presskontakt, Yvonne Edenholm, att det är flera spindlar det handlar om.

– Vet inte exakt men det handlar om några stycken, skriver hon i ett mail.

Chilensk giftspindel

Det man inte visste då man hittade spindeln var om det var en ofarlig sydeuropeisk sort eller den mer giftiga chilenska. Det visade sig vara den senare – Loxosceles laeta.

– Troligen har den kommit med någon form av importförsändelse. Det är ju inget ovanligt att olika former av djur och insekter följer med på det sättet, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Hör honom berätta mer om spindeln i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.