Spindelbiolog om fiolspindlarna i Sandviken: ”De blir svåra att utrota”

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har en giftig spindel hittats i Sandviken. Biologen Lars Jonsson, som är en av dem som hjälpt till att identifiera spindeln åt Anticimex, tror att den kommer bli mycket svår att utrota.

– De här spindlarna kan bli upp till 20 millimeter i kroppen. De fullvuxna från Sandviken är mellan 12 och 15 millimeter, säger biologen Lars Jonsson, som är den som har identifierat den giftiga spindelarten som hittats i Sandviken. Men enligt Lars Jonsson har han redan 2014 sett bilder från samma industriområde med fiolspindlar.

– Jag tror de som jobbar i de här området får leva med att de här spindlarna kommer att finnas kvar. De får se upp när de stoppar fötter i skor eller händerna i lådor. Flyttar man saker från de här lokalerna måste man vara noga med att kontrollera att inte några spindlar följer med, säger Lars Jonsson.

Hör Lars Jonsson berätta i videon varför han tror att den giftiga spindeln kan bli svårutrotad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.