Arkivbild. 2010 skadades en bro mellan Verum och Osby efter att en kraftverksdamm brast. Foto: TT

Gigantisk katastrofövning planeras

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt ett år planerar Länstyrelsen Gävleborg, tillsammans med flera andra aktörer, att kraftdammen Lossen i Härjedalen ska brista. Det kommer att medföra en stor human katastrof längs hela vägen efter Ljusnan. Men katastrofen kommer bara att ske i teorin.

Länsstyrelsen i Gävleborg har bjudit in runt 40 olika aktörer, som räddningstjänsten, Trafikverket, kraftbolag, SOS, polisen, försvaret och alla de kommuner som kommer att bli berörda när de ska ha en stor samverkansövning nästa år.

Under torsdagen träffades man för första gången för att planera simuleringen av att kraftdammen Lossen längs Ljusnan brister, vilket skulle medföra en stor katastrof, berättar övningsledare Per-Åke Svensson på Länsstyrelsen.

– Längs med Ljusnan löper väg, järnväg, telekommunikationer, broarna som går över kanske inte kan stå kvar. Vi kommer att få problem med kommunikationen och man kan ju tänka sig när hur det blir när reningsverk och avloppssystem står under vatten i städerna.

– Det kommer att bli sjukdomar på sikt och utrymning av personer. Hela länet kommer att bli påverkat. Tittar man på kartan så kommer faktiskt hela Sverige att påverkas eftersom kommunikationerna bryts, säger Per-Åke Svensson.

”Behöver gott om tid”

Det är skogsbränder och den här typen av kris som är mest sannolikt att det händer i länet enligt Länstyrelsens riskanalys. Men det är alltså först i december, nästa år som övningen kommer att genomföras.

– Det tar lång tid att planera en sådan här stor övning, det kommer vara flera hundratal människor inblandade och vi vill att de olika organisationerna ska hinna förbereda sig, kanske utbilda sig och se om larmkedjorna fungerar. Det här måste vi titta på innan vi trycker på knappen.

– Att ha en övning och konstatera att det här kan vi inte är bortkastade pengar. Vi måste lära oss både före och efter övningen. Därför behöver vi gott om tid, säger Per-Åke Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.