Bild från olyckan i juli. Foto: Privat

Gigantiska rotorblad föll till marken i Bollnäs och Ockelbo – efter blixtnedslag

Publicerad

I juli slets en vinge av på ett vindkraftverk i Lingbo och i september hände samma sak med ett verk i Tönsen. Nu har bolaget utrett orsaken till haverierna och Länsstyrelsen Gävleborg kräver större försiktighet vid nya etableringar av vindkraftparker.

De nära 70 meter långa rotorbladen slets av. I det ena fallet slungades bladet hundratals meter bort medan det i det andra fallet föll rakt ner.

Enligt bolaget OX2 som driver vindkraftparkerna Tönsen och Åmot/Lingbo var det med största sannolikhet kraftiga blixtnedslag som försvagade rotorbladen.

Övervakning dygnet runt

Avspärrningarna i parkerna har nyligen hävts efter att OX2 installerat ett övervakningssystem för åskoväder. Det övervakas dygnet runt och turbinerna stoppas om faran blir överhängande igen.

Länsstyrelsen Gävleborg är tillsynsmyndighet och har efter olyckorna i Ockelbo och Bollnäs varit tydliga vid samråd i samband med nya etableringar av vindkraftparker att säkerhetsåtgärder för åskoväder ska presenteras i samband med tillståndsansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.