Området där Njordr vill bygga 40 vindkraftparker i västra Sandvikens kommun. Några kommer att hamna i Falu kommun. Foto: SVT Design

Ny vindkraftpark i Sandviken ska förse Microsoft med energi

Uppdaterad
Publicerad

Microsofts etablering i Gävle och Sandviken är elintensiv. Nu planerar norska företaget Njordr en vindkraftpark i Galmsjömyran som ska förse techjättens serverhallar i Tuna i Sandviken med grön el. Flera boende och sommarstugeägare motsäger sig projektet.

Det är 40 verk som är upp till 280 meter höga i det 21 kvadratkilometer stora området väster om Storvik i Sandvikens kommun, och som sträcker sig in i Falun, det handlar om.

Samrådet där de boende får lämna sina synpunkter om vindkraftsparken går ut söndag den 31 januari.

– Vi tycker att det gått alldeles för fort, det har varit jul, nyår och trettonhelg och lägg till en pandemi där vi bara fått setts via dator, säger Anders Wiklund som bor i området och som oroas över ingreppen i naturen när parken byggs och påverkan när den väl är klar.

– Dessutom ska de gå fram med en ledningsgata ända in till Sandviken, fortsätter Anders Wiklund.

Området där Njordr vill bygga 40 vindkraftparker i västra Sandvikens kommun. Några kommer att hamna i Falu kommun. Foto: SVT Design

El till Microsofts serverhallar

Och den 25 kilometer långa ledningsgatan går raka vägen till Tuna där Microsoft just nu uppför sina serverhallar. Att huvudsyftet med vindkraftparken skulle vara att förse techjätten med grön el förnekar Njordrs operativa chef Niclas Erkenstål i Sverige. Men att den ändå varit helt avgörande för att välja Galmsjömyran.

– Naturligtvis är det så. Anledningen till att Vattenfall förstärker nätet till Tuna är för att det förväntas en stor elförbrukning där, säger Niclas Erkenstål.

Hade den här parken varit aktuell utan Microsofts etablering?

– Det tror jag inte, men det får nog Vattenfall svara på, min bedömning är att den inte byggts då.

Och i förlängningen ska en 130 kilovoltsgata dras mellan Galmsjömyran och Tunaorådet i Sandviken där Microsoft bygger för fullt. Foto: SVT Design

Efter att samrådet gått ut väntar fler utredningar under våren, en miljökonsekvensbeskrivning till somaren och en ansökan till hösten 2021 enligt Njordr.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.