Vattnet forsar fram över den översvämmade Glysisvallen. Foto: SVT

Glysisvallen i centrala Hudiksvall översvämmad

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att komma larm om att vatten läcker in i källare och stiger över bräddarna i vattendrag. Flera vägar har också skadats. Just nu forsar vatten över idrottsplatsen Glysisvallen.

Under lördagen drabbades Glysisvallen i centrala Hudiksvall av en stor översvämning. Vattenflödet ökade under söndagsmorgonen och enligt Niklas Ekros, insatsledare på räddningstjänsten i Hudiksvall, ser det ut att vara höga vattenflöden i en vecka till i norra Hälsingland.

Det är Hornån som rinner under Glysisvallen, som nu har trängt upp över marken och området har spärrats av. Vid 16.20 på söndagen har det sjunkit undan lite berättar vaktmästare Gert Bladin som är på plats och håller koll.

Vårfloden 2018

– Vi har lagt vall så att det rinner på utsidan av byggnaden och kommer fram nere vid parkeringen, säger han.

Det forsande vattnet har fällt en av flaggstängerna på Glysisvallen. Foto: SVT

Träningarna ska inte påverkas, enligt Gert Bladin. Den gräsplan som översvämmats används inte och konstgräsplanen på andra sidan ishallen har klarat sig undan. Det ska inte heller vara någon fara för själva byggnaden.

– På framsidan där vattnet rinner ut på parkeringen har det rasat ihop litegrann så där kommer vi få arbeta sedan. Vi ska väl ha nått toppen nu men det mycket vatten uppåt i ån, säger Gert Bladin.

Vårfloden, som är extra kraftig på grund av stora mängder snö som smält snabbt när värmen slog till, har orsakat liknande problem i flera län i Mellansverige. SMHI:s prognos är att den på de flesta håll når sin kulmen denna helg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018

Mer i ämnet