Foto: Markus Dahlberg/SVT

Skador från granbarkborren har minskat – men nu kan ett nytt anfall komma

Publicerad

Skadeinsekten granbarkborren har orsakat omfattande skogsskador i norra Gävleborg de senaste tio åren, men nu syns en avmattning. Därför ska området inte längre vara ett bekämpningsområde, vilket gör att Skogsstyrelsen blir av med vissa möjligheter att tvinga skogsägare till åtgärder. Oron växer dock i länets södra delar.

Skogsstyrelsen får allt fler rapporter om skador i Gästrikland, och för en av de stora skogsägarna i länet, som också äger skog i Uppland, vet man särskilt väl att granbarkborren kan vara på väg att anfalla Gävleborg söderifrån.

– De problem vi har haft har varit i Uppland, där stormen Alfrida har skapat substrat för granbarkborren att föröka sig i och de riskerar att söka sig norrut, säger Per Funkquist, sektorchef på Billerudkorsnäs.

Ny storm en fara

Angripen skog går bra att göra massaved av, men om träden får stå för länge och torka ut så försämras kvaliteten.

Om våren och sommaren inte utmärker sig på något särskilt sätt väntas Billerudkorsnäs att kunna hantera bekymren med granbarkborren i år.

– Oron är i så fall om det dyker upp en omfattande stormfällning och en väldigt torr vår och sommar, säger Per Funkquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.