Foto: Mikael Johansson/SVT

Skogsstyrelsen lovar fortsatta krafttag

Publicerad

Norra Gävleborg ska inte längre ska vara ett bekämpningsområde mot granbarkborren. Trots det lovar Skogsstyrelsen en utökning av åtgärder. Fokus riktas bland annat mot Gästrikland som kan stå inför stora problem.

Stormarna Dagmar 2011 och Ivar 2013 lade grunden för en stor granbarkborrepopulation i norra Gävleborg. Där har stående skog blivit förstörd av skadeinsekten.

Sedan 2017 har dock problemen avtagit. Det är också skälet till att Skogsstyrelsen avslutar det särskilda bekämpningsområdet, som gör att de får vidta åtgärder mot markägare.

Alfrida oroar Gästrikland

I Gästrikland får Skogsstyrelsen dock rapporter som tyder på en ökning av skador. En orsak kan vara att stormen Alfrida i Uppland i början av 2019 bidrar till att granbarkborrarna letar sig till Gävleborgs södra delar.

Skogsstyrelsen ska bland annat utöka övervakningen med hjälp av fångstfällor till Gästrikland, vilket inte har gjorts tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.