Transportstyrelsen påbörjade en granskning av företaget efter flera anonyma anmälningar. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Snöskoterutbildare får tillstånd indraget

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag med snöskoterutbildningar i bland annat Gävle, Strömsund, Vemdalen och Åre får nu sitt utbildningstillstånd återkallat av Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen påbörjade en granskning av företaget efter flera anonyma anmälningar om att antalet elever vid de teoretiska kurstillfällena var högre än tillåtet.

49 deltagare – 16 tillåtna

Det högsta tillåtna antalet deltagare är 16. Transportstyrelsen var med vid två tillfällen och då vara antalet medverkande 49 stycken. Företagets utbildning är upplagd så att teoridelen sker digitalt vid två utbildningstillfällen. Den praktiska delen kan sedan göras i Ås, Edsådalen, Gävle, Strömsund, Sysslebäck, Transtrand, Vemdalen eller Åre.

– Det är allvarligt och kan innebära att elever inte får nödvändiga kunskaper och färdigheter. Eleverna har rätt att få goda förutsättningar för att klara de krav som ställs för att köra snöskoter på ett säkert sätt,” säger Björn Strandh, sektionschef vid Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det är tydligt att vi behöver fortsätta att arbeta för att öka regelefterlevnaden. Inte minst genom att kontrollera att tillståndshavarna följer sin undervisningsplan och bedriver en god utbildning, en viktig del i det arbetet är vår samverkan med olika branschorganisationer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.