I stället för nytt hus – kyrkan gräver ut källare

Uppdaterad
Publicerad

Gävle pastorat sålde Staffans församlingshem och hade stora planer på ett helt nytt hus intill Staffanskyrkan. Men ekonomin leder till en annan lösning.

– Vi bedömer att det blir billigare, säger Roberth Krantz (S), ordförande i kyrkorådet.

Staffans församlingshem invigdes 1896 och var Sveriges första församlingshem. Men för två år sedan sålde Gävle pastorat huset som i stället blir kontor och bostäder.

Ursprungligen tänkte sig pastoratet att uppföra helt nya och mer anpassade lokaler i anslutning till Staffanskyrkan. Projekteringen hade kommit en bra bit på vägen när kyrkorådet plötsligt drog i handbromsen.

Kostnad avgörande

Med hänvisning till ekonomin var det bättre att gräva ut utrymmet under Staffanskyrkans golv och på sätt skapa mellan 5- och 600 kvadratmeter i ett redan befintligt hus.

– Det blir billigare, bedömer, inte minst med att vi inte behöver ha drift av ett helt annat hus, säger Roberth Krantz (S).

Just nu håller personal på att ta sig in i det stängda utrymmet för att göra geologiska undersökningar. Men risken för att kyrkan skulle rasa in är obefintlig, enligt Roberth Krantz.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.