Häckande skarvar skapar oro kring fågelsjö i Bomhus

Uppdaterad
Publicerad

Den här tiden på året sjuder det av fågelliv vid Rudsjön i Gävle. Sjön brukar locka fågelskådare som kan få syn på några mer ovanliga arter. Men i år har häckande skarvar skapat oro – inte minst bland närboende i Bomhus.  

Svarthakedoppingen får vi syn på men ingen rörhöna eller brunand den här gången. Det är annars fåglar som brukar kunna locka fågelskådare hit till Rudsjön i Bomhus. Men i nuläget är det svårt att missa skarvarna som häckar på en av öarna.

– Folk bor ju runt omkring här och det blir ju sådan lukt av dem, säger en bekymrad Folke Djupenström som är en av dem som tar en promenad runt sjön.

Oroas att igenväxandet ska påskyndas

Fågelskådaren Anders Johansson är osäker på hur en skarvkoloni kan komma att påverka det övriga fågellivet i sjön men är oroad för att skarvarna ska påskynda igenväxandet av Rudsjön.

– De kommer i huvudsak hitta sin föda i havet eller andra vattendrag och sen kommer de att bajsa ur sig det här. Så det kommer förmodligen öka näringsmängden.

I klippet kan du se hur det ser ut vid Rudsjön och höra mer om skarvarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.