Den misstänkte 17-åringen förs in till häktningsförhandlingen i Hudiksvalls tingsrätt Foto: Anders Sundin/SVT

17-åringen häktad – misstänkt för mordet på 16-åring

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som misstänks ha dödat en 16-årig pojke i Gävle, i torsdags, häktades i dag vid Hudiksvalls tingsrätt. Åtal skall vara väckt inom två veckor.

Polis och åklagare har hittills varit förtegna om utredningsläget i fallet, men har bekräftat att 17-åringen själv anmälde sig på polisen i Gävle sedan han fått veta att han var eftersökt.

Under häktningsförhandlingen så nekade den anklagade 17-åringen till brott.

Tonåring hittad död i Sätra

Vill inte kommentera

17-åringens advokat Agnetha Tedeborg Hillbom är mycket sparsam med kommentarer när SVT Nyheter Gävleborg träffar henne efter häktningsförhandlingen.

Hon bekräftar dock att hennes klient nekar till inblandning i mordet, och menar att det faktum att han själv gick till polisen ska tala till hans fördel.

– I övrigt så har jag faktiskt inga kommentarer jag vill ge, säger hon.

Får stanna på häktet

17-åringen häktades med fulla restriktioner vilket innebär att han kommer att vara helt isolerad under utredningstiden.

– Med tanke på hans unga ålder hade man kunna tänka sig att han placerats på ett ungdomshem under häktningstiden, säger kammaråklagare Therese Stensson.

– Men på grund av den så kallad kollossionsfaran, risken att bevis kan undanröjas, så gör jag bedömningen att han ska förvaras på ett vanligt häkte, fram till att åtal kan väckas.

Hur ser bevisläget ut?

– Jag vill inte säga så mycket om vilka bevis vi har som stödjer misstankarna, men jag anser att bevisningen kommer att räcka till ett åtal så småningom, säger kammaråklagare Therese Stensson till SVT Nyheter Gävleborg.

Hittades på torsdagen

Det var på förmiddagen i torsdags som 16-åringen hittades invid en cykelbana i stadsdelen Sätra i Gävle. Enligt den person som ringde in anmälan till polisen så var det mycket blod på platsen där kroppen låg.

Polisen skickade tre patruller inledningsvis till platsen tillsammans med ambulans. Ambulanspersonal konstaterade på plats att kroppen tillhör en man och att han avlidit, vilket fick polisen att sätta in stora resurser på fallet.

– Vi har minst ett trettiotal personer på plats, berättade då polisen presstalesperson Mikael Hedström.

Polisen hade under det tidiga utredningsarbetet bland annat följt blodspår som ledde till fyndplatsen, och man gjorde en inbrytning i en lägenhet, och beslagtog ett fordon.

Fastställde identiteten på offret

Under torsdagseftermiddagen så kunde polisens utredare fastställa att den döde var en 16-årig pojke som bodde inte långt från platsen där han hittades.

Under dagen spreds det, framförallt bland ungdomar i Gävle, vem den döde var, och det blev också känt att polisen letade efter en person som man ansåg vara intressant i utredningen.

Anmälde sig själv

Den nu misstänkte 17-åringen kom därför själv till polisstationen sedan han förstått att han var eftersökt. Efter ett kortare förhör så beslutade kammaråklagare Therese Stensson att anhålla honom. Under lördagen så begärde hon 17-åringen häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Under söndagens häktningsförhandling i Hudiksvalls tingsrätt, som inleddes vid 13-tiden, så har 17-åringen nekat till att vara inblandad i mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonåring hittad död i Sätra

Mer i ämnet