Han nekas personlig assistent

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fattade Försäkringskassan över 700 beslut runt om i Sverige om personlig assistans till barn med funktionshinder, men mer än hälften fick nej. En av dem är autistiske Tobias Olsson från Gävle.

– Han gör allt på sitt sätt och är inte som andra barn, säger Karin Olsson, som är mamma till 12-årige Tobias.

År 2011 fick Tobias diagnosen autism. Sedan dess har familjen kämpat för att få rätt stöd och hjälp till Tobias. Just nu träffar han en kontaktperson fyra timmar i veckan som avlastningshjälp, men det räcker inte, menar familjen. För eftersom han inte förstår konsekvenser av handlande, har svårt att kommunicera och lätt blir aggressiv när han känner sig stressad så menar mamma Karin att Tobias behöver ha en vuxen vid sin sida hela tiden.

– Det var när han började skolan som de värsta problemen började. När han blir stressad, då säger han själv att det blir alldeles svart, säger Karin Olsson.

”En kamp som aldrig tar slut”

Men familjen får avslag på avslag för personlig assistans från både från Försäkringskassan och Gävle kommun, trots att flera psykologer säger att han har ett stort behov av stöd. Familjen beskriver det som en kamp som aldrig tar slut. För när något äntligen blivit bra, raserar något annat. Som nu när Gävle kommun beviljat kontaktpersoner och avlastningshjälp, ja då sänker Försäkringskassan vårdbidraget, eftersom myndigheten anser att mamma Karin redan får hjälp med sin autistiske son.

– Våra kunders förväntningar och det vi faktiskt kan gå dem tillmötes, det skiljer sig och det är jättetråkigt. Men så kan det vara, säger Jörgen Ekdahl som är enhetschef på Försäkringskassan i Gävle.

Men varför får inte familjen den hjälp de behöver från er?

– För att vi har ett regelverk och lagstiftning som vi ska tillämpa, säger Jörgen Ekdahl.

– Jag försöker att förklara och jag försöker att berätta. Tillslut känns det som om jag pratar på ett annat språk, säger Karin Olsson, som har överklagat både beslutet från Försäkringskassan och Gävle kommun.

– Är det inte meningen att mitt barn ska kunna bo kvar hemma, han är 12 år. Ska jag behöva sätta honom på ett LSS-boende för att mina andra barn ska må bra? Måste jag välja barn? Vi är ju en familj, säger Karin Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.