– Jag har lärt mig att åka skidor i den här backen och alla Ljusdalsbor har en relation till Kajvall så det var vad som lockade mig, säger Arne Eriksson. Foto: SVT

Han vågar satsa på skidbacke med endast natursnö

Publicerad

Tidigare har vi berättat att var tredje skidbacke i landet har försvunnit sedan 1980-talet, men i Ljusdal tänker nu en enmansföretagare driva anläggningen i Kajvall som består av en skidbacke och en skidlift. Dock är den är helt beroende av natursnö, därför blev säsongspremiären först i början av mars.

Dagen vi besöker Kajvall i början av mars är det liv i både pulkabacken, skidbacken och längdspåren, men det är första gången den här vintern. Inte sedan Arne Eriksson valde att arrendera anläggningen vid årsskiftet har snön räckt, men han gillade inte tanken på att Kajvall skulle stå oanvänt.

– Jag har lärt mig att åka skidor i den här backen och alla Ljusdalsbor har en relation till Kajvall så det var vad som lockade mig, säger Arne Eriksson.

Försvunna skidbackar

I skuggan av stora anläggningar

Backen i Kajvall är enkel, med en lift. I horisonten syns den betydligt större skidanläggningen i Järvsö. Det är heller inte särskilt långt till Hassela, eller fjällvärlden för den delen. Det bekymrar inte Arne Eriksson.

– De drar folk till mig, och jag till dem tror jag, framöver. Men vi måste få i gång sommaraktiviteter också, säger han.

Sedan slutet av 1980-talet har antalet skidanläggningar som är medlemmar i Svenska skidanläggningars organisation minskat från 313 till 210. Inte sällan är det mindre skidbackar som har saknat möjlighet att investera i snöläggningssystem som har fått det kämpigt.

”Mer gemytligt”

I Kajvall skänker röken från eldarna en doft som förstärker känslan av friluftsliv. Linda Blom och Lotta Pahlbäck sitter i en snödriva, grillar korv och spanar efter sina barn som åker skidor och pulka i backarna. De ser fördelar med mindre skidanläggningar.

– Jag tror att den fyller en bra funktion för familjer som inte har råd att åka till de stora anläggningarna, säger Linda Blom.

Foto: SVT

– Det blir mer gemytligt, det finns skidspår och pulkabacke, säger Lotta Pahlbäck.

På frågan om hon inte saknar flådiga restauranger är svaret självklart:

– Då får man ha det i matsäcken istället.

Kommunen tar ingen hyra

Ljusdals kommun äger Kajvall, men eftersom man har haft svårt att hitta arrendatorer kan de inte ta ut någon hyra. Istället får de köpa tjänster av Arne Eriksson, till exempel skötsel av byggnaderna. I gengäld får Arne Eriksson sälja liftkort och servera mat.

Arne Eriksson tror att det finns ett sug efter enklare friluftsliv, men för att få ekonomin att gå ihop tror han att det behövs sommaraktiviteter. Planen är att rusta leder för vandring och cykling. Rik på pengar förväntar han sig dock inte att bli.

– Det har jag insett att det inte kan vara målet. Jag hoppas att om 20 år så träffar jag folk som har lärt sig att åka skidor när jag var här, men det gör inget om jag tjänar pengar, men jag tror inte det, säger Arne Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna skidbackar

Mer i ämnet