Charlie Granberg, framför en digital vision om ett framtida Ljusdal. Foto: SVT/Privat montageVisa alla (2)
Visa alla (2)

Han vill göra Ljusdal till en konstutställning

Publicerad

Det började med att Charlie Granberg målade två soptunnor med graffiti. Nu vill han att hela Ljusdal ska bli till en konstutställning.

– Det här är en idé jag burit på länge, säger Charlie Granberg till SVT Nyheter Gävleborg. Det finns så mycket fula hus i Ljusdal och vi skulle kunna göra om Ljusdal till världens största konstutställning.

I veckan som kommer ska Charlie Granberg ha ett möte med kommunstyrelsens Yvonne Oscarsson (V) som också är ordförande i omsorgsnämnden.

– Hon gillar den här idén, och vi ska försöka börja det hela med att utfärda ett tillstånd så att alla som vill får måla sina soptunnor själva eller låta en konstnär göra det trots att kommunen äger dem, säger Charlie Granberg.

Till Hela Hälsingland, som först berättade det här, säger Yvonne Oscarsson:

– Jag tycker att det är fantastiskt, en lysande idé. Jag tror att det skulle kunna ena människorna i vår kommun. Det geniala tror jag är att göra konst av allt från älvbron till dörrknoppar. På det sättet kan alla vara med, säger Yvonne Oscarsson.

Inte bara soptunnor

Charlie Granberg bor i Ljusdal och är mannen bakom rockbandet Hellsingland Underground, han är även konstnär och formgivare. Hans vision om Ljusdal som en konstutställning sträcker sig längre än sotunnorna. Han vill även att broar, vägar och fasaders ska ingå och målas.

– Många sådan här små ställen som Ljusdal är inte speciellt snygga, och jag blir så glad när jag ser gatukonst och tycker att det skulle kunna vara på fler ställen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer