I kommunerna finns det lokala energi- och klimatrådgivare som till stor del finansieras av bidrag från staten och Energimyndigheten. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Här är Hudiksvalls väl dolda klimatrådgivare

Uppdaterad
Publicerad

Sluta flyga och köra bil – det är klimatrådgivarens viktigaste tips till dig som vill klimatbanta. Hör fler tips från Hudiksvalls Johan Ringmar i klippet ovan.

Vi på SVT Gävleborg har berättat om hur svårt det kan vara att hitta information, för den som vill klimatbanta.

Lång väg till information

För att hitta någon att fråga krävdes det ett samtal till regeringskansliet, som kopplade vidare till en klimatanalytiker på Naturvårdsverket, som visade en sida på deras hemsida, där det långt ner i en text fanns en länk till Energimyndighetens hemsida, där man kunde fylla i sin kommun för att då få upp namnet på en lokal energi- och klimatrådgivare.

Staten finansierar

De finns över hela landet.

– Det är en kommunal service som staten och Energimyndigheten ger ganska stora bidrag till. För att de ska finnas i hela landet, säger Johan Ringmar, som är Hudiksvalls rådgivare.

Kan vem som helst ringa dig och fråga exempelvis hur mycket mindre kött man måste äta eller hur mycket en brasa i vedspisen släpper ut?

– Ja, vi kan bolla sådana frågor.

Hur många är det som frågar dig sådana frågor?

– Vi får i princip bara frågor om energiförbrukning. Om solceller och värmepannor och sådant. Men jag skulle gärna ta emot fler frågor om klimat och utsläpp, säger Johan Ringmar.

Hör Johan Ringmars tre tips för den som vill klimatbanta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.