2045 ska Sveriges nettoutsläpp vara noll. Nettoutsläpp betyder att alla utsläpp måste kompenseras med exempelvis nyplanterad skog. För att Sverige ska nå dit måste även privatpersoner ändra sina vanor – men informationen om vad man ska göra är dålig. Foto: Robin Herzog/SVT

Privatpersoner ska minska sina utsläpp – men får inte veta hur

Publicerad

Sveriges ledande politiker säger att utsläppen måste minska – men inte hur. SVT:s reporter försöker få svar på hur mycket mindre kött hon måste äta för att kompensera för bilen – men går bet.

Länsstyrelsen är länken mellan staten och medborgarna. Där skulle det kunna finnas information till medborgare som vill hjälpa staten uppfylla miljömålen. Men på Länsstyrelsens hemsida är det skralt.

Landshövdingen googlade – hittade inget

Visst finns det information att hitta på nätet. Men landshövdingen önskar att Länsstyrelsen bidrog bättre än den gör i dag.

– Jag googlade själv för att se om jag kunde hitta någon bra sida som vi hade. Men det har vi inte. Jag har inte hittat den i alla fall, säger Per Bill.

Är det bra?

– Nej, det är inte bra. Jag hoppas att vi kan få fram information till våra medborgare under 2019, säger Per Bill.

Förändring under 2019

Om Länsstyrelsen själv ska sammanställa information, eller bara göra information som redan finns mer tillgänglig spelar inte så stor roll, tycker han.

– Finns det bra och vetenskapligt säkerställd information någonstans så kan vi länka dit, och leda människor dit. Finns det inte får vi nog se till att ta fram sådan information inom länsstyrelsevärlden under 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.