Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Molly Rilling är en av eleverna från musiklinjen på Vasaskolan som fick tillfälle att för första gången höra sin musik spelas av musiker från Gävle Symfoniorkester. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Här förvandlas elevernas verk från ettor och nollor till akustisk musik

Publicerad

Vi har tidigare träffat gymnasieelever på Vasaskolans musiklinje i Gävle som under läsåret har som uppgift att komponera orkestermusik. Under måndagen var det dags att för första gången höra hur det kan låta när verken framförs av riktiga musiker.

– Nu när man får höra hur det verkligen låter så blir det väldigt annorlunda. Det låter mer levande, och mycket bättre, säger Molly Rilling som är en av gymnasiekompositörerna.

Under måndagen var det dags för gymnasieeleverna som pluggar på Vasaskolans musiklinje att ta steget ut från den digitala världen för att för första gången höra hur deras kompositioner låter tillsammans med en del av musikerna i Gävle Symfoniorkester.

Långvarigt musikaliskt samarbete

Det här är inte första gången Vasaskolan samarbetar med Gävle symfoniorkester. Nästa år firas 20-årsjubileum.

– De hade ju inte skrivit nästan någonting när de började i augusti, så det är fantastiskt att se utvecklingen, säger projektansvariga Kristina Lindby som till vardags spelar klarinett i Gävle symfoniorkester.

Hon är den som ska se till att förena elevernas kreativitet med musikernas yrkesskicklighet.

Blir en del ändringar

– Jag har inte fått till alla effekter så det blir en del spontanändringar fram emot slutet, säger Melker Schagerström, som inte var riktigt nöjd med det som skulle vara ljudet av en oxpiska i hans verk som har en del vilda västern-influenser.

Och än finns det tid för justeringar. Den 29:e maj kommer elevernas musik att framföras, då med full orkester i Gävle Konserthus.

I klippet är vi med vid mötet mellan eleverna och symfoniorkestern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.