Krematoriet i Gävle är ett av tre i Gävleborgs län, de andra två finns i Sandviken och Bollnäs. Foto: Anders Sundin/SVT

Här genomförs fem kremeringar om dagen

Uppdaterad
Publicerad

Vi berättade tidigare i veckan att antalet så kallade direktkremeringar ökar. Men att orsaken skulle vara brist på tid håller inte alla med om.

En kista, en ugn som är uppvärmd till över 700 grader och 70 minuter. Sedan är kremeringen över. Varje dag genomförs fem- sex sådana här på Krematoriet i Gävle och ungefär elvahundra individer om året. Som SVT Nyheter Gävleborg berättat i veckan så har kremeringar utan ceremoni fördubblats på några år och att vi har allt mindre tid med döden. Men Linda Gavell som är chef på krematoriet i Gävle håller inte med.

– Det är att göra det lite för enkelt för sig att säga att direktkremeringarna gör att vi slutat ha begravningar, det är mer komplext än så, säger Linda Gavell.

LÄS MER: Antalet direktbegravningar ökar

Ny lag ger konsekvenser

Lagen ändrades 2012 och säger att du måste kremeras eller jordbegravas inom 30 dagar. En konsekvens av det är att många väljer att ha en så kallad ceremoni med urna. Det vill säga att personen är kremerad före själva begravningsakten i kyrkan eller på annat ställe.

– De ceremonierna ser vi en stor ökning på, och det bidrar till att direktkremationerna totalt ökar, säger Linda Gavell.

Men beror inte även det på att vi inte har tid, när vi gör kremeringen först och ceremonin sen bara för att följa lagen?

– Det kanske började på det sättet kring 2012 och var ett sätt att lösa det när man inte hann inom trettio dagar. Men i dag tror jag inte att det är så längre.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.