Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör driftchefen Viktoria Åkerlöf om varför de tvingas släppa ut avloppsvattnet efter kraftiga regn och vattenflöden. Foto: Stefan Larsson/SVT

Här har 40 miljoner liter avloppsvatten pumpats ut i Storsjön

Uppdaterad
Publicerad

På grund av de stora vattenmassorna under helgens regn släpper Sandviken energi ut avloppsvatten i Storsjön.

– Systemet hänger inte med, säger Viktoria Åkerlöf, driftchef på Vatten på Sandviken Energi.

Pumparna har gått på högtryck i ledningsnätet för avloppsvatten under helgen hos Sandviken energi. Detta för att avloppsvattnet inte ska gå bakvägen och upp i folks källare. Men vattenmassorna som i stället skickas till reningsverket är för stora för den reningsprocess som finns. I stället skickas avloppsvattnet ut i Storsjön.

– Vissa kunder har ändå blivit drabbade, säger Viktoria Åkerlöf.

Sandviken energi tvingades pumpa ut avloppsvatten i Storsjön även i samband med stormen Hans.

– Förra veckan var det fint väder, och då lyckades vi hålla systemen i schack. Men så fort det kommer lite regn nu så är vi sårbara.

Fram till söndag lunch har Sandviken energi släppt ut omkring 40 000 kubikmeter avloppsvatten, motsvarande 40 miljoner liter, vid Hedåsens avloppsreningsverk sedan i fredags.

– Läget är ansträngt men stabilt. Vi är ute och kontrollerar så att alla pumpar i ledningsnätet är i gång, säger Viktoria Åkerlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.