Mellan stadshuset och förvaltningshuset tänker sig alliansen i Gävle att ett nytt statsbibliotek kan byggas. Foto: SVT

Här vill Alliansen se ett nytt stadsbibliotek

Publicerad

Ett nytt stadsbibliotek med folk i rörelse och med bättre och mer plats för studier och möten. Det vill Alliansen Gävle nu göra till verklighet.

Gävle stadsbibliotek flyttade in i sina nuvarande lokaler vid Gavleån i centrala stan 1962. Varje år besöker en halv miljon personer biblioteket. Och det är just därför Alliansen Gävle nu vill se ett nytt och modernare bibliotek. Platsen mellan stadshuset och kommunens förvaltningshus.

– Vi ser behovet av att byta ut stadsbiblioteket. Det som finns i dag behöver renoveras och det uppfyller definitivt inte de funktioner som ett biblioteket ska ha, säger Jan Myléus (KD), kommunalråd.

Illustration på hur ett nytt statsbibliotek i Gävle kan se ut. Här sett från Rådhustorget. Foto: Gävle kommun

Folk i rörelse

Fokus för det nya biblioteket ska ligga på bildande och möten. Fler studierum, servering och café. Biblioteket ska inte bara vara en plats dit du går för att läsa eller låna en bok.

– Vi vill att fler ska hitta till biblioteket. Fler ska vara här och mötas, säger Margaretha Wedin (C), kommunalråd.

Ingen budget ännu

Några uppgifter på vad allt det här skulle kosta finns inte. Men projektmedel ska avsättas i 2019-års budget och ambitionen är att det nya stadsbiblioteket ska stå klart 2022. Men frågan om ett nytt stadsbibliotek i Gävle är inte ny. I flera år har det förslag diskuteras, skissas och till slut avslagits. Så det är nog ingen slump att Alliansen gör frågan aktuell just i år.

Men vad vill Gävleborna ha då?

– Jag tycker att det är viktigt att det är lugn och trevlig miljö där jag kan få pluggro, säger Sigrid Karlsson.

– Det finns ett behov av ett bättre bibliotek i Gälve. Dels för att det kommer fler människor hit, fler studerande och utrymmesmässig. Och det gäller att hänga med i tiden, man måste ju följa utveckligen. Jag tycker att det här är en bra satsning, säger Gerhard Hertzberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.