Enligt Mikael Löthstam (S) behöver Hudiksvalls kommun göra en revidering i budgeten för att hejda ett ökande underskott. Foto: SVT

Hårt ekonomiskt läge – Hudiksvall stramar åt

Publicerad

De äldre blir fler, de som arbetar färre. Det gör att Hudiksvalls kommun nu måste dra i handbromsen. Kommunstyrelsen har nu beslutat att kommunen behöver spara 60-70 miljoner de närmsta åren.

Under torsdagen beslutade kommunstyrelsen i Hudiksvall att kommunens budget måste revideras eftersom en rejäl försämring av det ekonomiska läget väntas.

– Vi har ett pågående program, men måste göra fler åtgärder utanför det programmet. Väntar vi för länge blir det värre, säger Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande.

Färre invånare i arbetsför ålder och en åldrande befolkning som behöver nyttja kommunens tjänster gör att kommunen nu måste spara 60-70 miljoner kronor de närmsta åren.

– Vi behöver minska antalet arbetade timmar, men på sikt kommer vi nog också att behöva höja skatterna och se över avgifter, säger han.

Personalminskningar att vänta

Enligt kommunen behöver man spara 250 000 arbetstimmar för att vända det väntade budgetunderskottet.

– Förhoppningen är att vi ska slippa uppsägningar. Vi kommer att klara det mesta genom att inte tillsätta till exempel efter pensionsavgångar, säger han.

På sikt kommer kommunen att behöva investera i fler äldreboenden och ytterligare service på grund av att befolkningen blir äldre.

– Det är en kostnad vi har i framtiden som vi behöver planera för redan nu, säger han.

Vad tror du medborgarna säger om det här?

– Ja det är inte en rolig dag att gå på jobbet. Men det här är något som måste göras. Det är bättre att ta tag i det nu än att vänta på att vi får ett stort budgetunderskott, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer